ממדע לאמנות

נולדתי בירושלים בבית החולים "הדסה" שעל הר הצופים בשנת 1939, ובתעודת הלידה נרשמתי כפלשתינאית… גם אמי ציפורה לבית צפניה, נולדה בירושלים, ואבי שלמה זיולד, היה חלוץ בן 19 כשהגיע לבדו מפולין לפלשתינה בשנת 1921, ומשפחתו שנשארה בגולה הושמדה בשואה.

לאחר כמה שנים של עבודה בחקלאות, שמירה וסלילת כבישים, התגייס אבי למשטרת המנדט הבריטי ועלה במהירות בסולם הדרגות.

הוא קיבל את הפיקוד על משטרת ראש פינה, קצין יהודי יחיד בגליל, ואחר כך נתמנה למפקד הראשון של משטרת רחובות, עם קום המדינה.

בגיל 9 הגעתי לבית הספר העממי ברחובות, בהנהלתו של בכור לוי, ותוך זמן קצר נתגלו כישרונותיי והוקפצתי כיתה. קבלתי מילגה ללימודים בגימנסיה כבר בגיל 13 (אז לא היה חינוך חובה לתיכון והיו מבחני קבלה). בגיל 17 התחלתי את לימודיי בפקולטה לכימיה באוניברסיטה העברית בירושלים, וסיימתי תואר שני בהצטיינות בגיל 20.

בסיום הלימודים נישאתי לגבריאל לוינסון (אז סטודנט לרפואה, בהמשך מקים היחידה לטיפול נמרץ כללי בבית החולים "אסף הרופא" ומנהלה במשך שנים רבות) ובאותו הזמן התקבלתי לעבודה על הדוקטורט שלי ב"מכון ויצמן למדע" ברחובות. מחקרי עסק בתחום חקר החלבונים במחלקת הפולימרים, בהנהלת פרופסור אהרון קציר. בשנת 1966 הוכתרתי בתואר ד"ר והמסלול המדעי הבטיח רבות. אך כאן חל מהפך.

אני בטקס קבלת הדוקטורט

וכאן אני מציירת באטלייה שלי

במהלך עבודת הדוקטורט ילדתי את שתי בנותינו הראשונות, דפנה ורונית, ומיד אחרי מלחמת ששת הימים (בה השתתף בעלי גבריאל כרופא צבאי של גדוד שריון, שהגיע עד לתעלת סואץ) נסענו לבוסטון בארה"ב, להשתלמות.

שם החלטתי לקחת פסק זמן מהמדע ששלט בחיי, ולתת ביטוי לשאיפות נוספות שגאו בי. כשחזרנו מבוסטון נולדה בתנו השלישית אורנה.

מילדות אהבתי לצייר, בבית הוריי היו תלויים ציוריי, המורים לאמנות בבית הספר אמרו שאהיה ציירת, אך מי שם לב לכך כשהמורים למדעים הובילו לכיוון שלהם.

זיכרונות ילדות של נופי הגליל היפים, עם הגבעות הירוקות ושדות הפרחים, האב קצין-פרש, הרוכב על סוסו במרדפים בהרים, רעיונות מתחום המוסיקה והספורט, שהציפו אותי ודרשו להתממש על בד הציור, כל אלה הובילו לשש שנים של לימודים, תחילה בחו"ל, ואחר כך ב"מכון אבני לאמנות" בתל אביב, ובסטודיו של הציירים סטפן אלכסנדר ואדם בקרמן.

שתי התערוכות הראשונות שלי הוצגו ברחובות, בבית "יד לבנים" וזכו להצלחה גדולה (SOLD OUT). ההד התקשורתי ברדיו, בעיתונות ובטלוויזיה הביא להזמנות להציג בגלריות נחשבות בתל אביב ובערים נוספות, כשהתערוכה הידועה ביותר הייתה בגלריה 13 וחצי ביפו. היא נקראה "החיים כמשחק" ובה ביטאתי את רעיונותיי על בני אנוש וגורלם דרך דמויות הקלפים.

בהשתלמות נוספת בארה"ב בשנת 1976 הצגתי תערוכות גם בפיטצבורג – פנסילבניה, וברוצ'סטר – ניו יורק. נוסף לתערוכות היחיד השתתפתי גם בתערוכות קבוצתיות רבות: בגלריה "עמליה ארבל" בראשל"צ, בגלריית "עקד" בתל אביב, ב"בית התרבות" ברחובות ועוד.

אני מתגוררת ברחובות מאז שהגעתי אליה בעיצומה של מלחמת העצמאות, למעט שלוש שנים של מגורים בארה"ב לרגל השתלמויות. את אהבתי לעיר מגוריי ביטאתי גם בציורים.

לאחר פטירת הוריי ציירתי את דמויות בני משפחתי וההווי של חיינו בתערוכה "זיכרונות", וזו הוצגה בהצלחה גדולה באודיטוריום אריוביץ' בפקולטה לחקלאות ברחובות. כל ההכנסות ממכירת הציורים נתרמו למרכז הרפואי "אסף הרופא", בו טופלו ההורים שלי ושל בעלי במסירות רבה.

במקביל לציור אני גם כותבת כל השנים ספרים, כתבות לעיתונות, ושירים. לאחרונה הלחנתי כמה משיריי, וגם הפקתי תקליטור בביצוע נכדתי הזמרת טל מלכינסון, בוגרת האקדמיה למוסיקה ומחול בירושלים. בסיפור החיים המיוחד שלי ניצחה האמנות את המדע. סרטים עלי ועל משפחתי נמצאים באתר זה, והוצגו גם בטלוויזיה הארצית.

דר רות לוינסון